De batterij van uw wagen

In de meeste elektrische auto’s zit er een lithium-ion accu. Ondanks dat ze nog best prijzig zijn, hebben ze wel een hoge energiedichtheid, zijn ze milieuvriendelijk en gaann ze (relatief) lang mee. We verwachten wel dat de prijs de komende jaren zal dalen, door de grotere vraag die ontstaat.

Afhankelijk van welke wagen u kiest, zal de batterij groter of kleiner zijn en dus langer (of meer kilometers) meegaan. Hoe meer laadcycli u doorloopt, hoe sneller uw batterij capaciteit zal verliezen en dus zal verslijten.
 

Volkswagen ID.7 elektrisch opladen

De levensduur van een lithium-ion batterij

Omdat elektrische auto’s nog niet zo lang bestaan, is het moeilijk om al exact te weten wat de levensduur is van zo’n batterij. De meeste merken geven een garantie van 8 jaar. Tegen dan zou de capaciteit nog 70 à 80% bedragen van de oorspronkelijke capaciteit. Helaas is het wel zo dat de batterij de grootste kost is aan uw auto. Wanneer deze echt versleten is, koopt u best een volledig nieuwe wagen in plaats van de batterij te laten vervangen. 

Er zijn wel verschillende factoren die ervoor zullen zorgen dat uw batterij minder lang meegaat:

  • Te hoge temperaturen, vanaf 30 graden Celsius, voor een langdurige periode
  • Te snel optrekken of remmen. Dit zorgt ook voor lokale oververhitting
  • Te veel snelladen
  • Gebruik in bergachtige gebieden
     

Hoe uw elektrische auto opladen?

Een elektrische wagen kan op verschillende manieren opgeladen worden. Uiteraard heeft nog lang niet iedereen een laadpaal thuis staan, maar ook in gemeentes is het niet altijd makkelijk om een laadplaats te vinden. Hier hopen we in de komende jaren wel een verbetering in te zien om de aanschaf van een elektrische auto nog interessanter te maken.

Is een elektrische wagen duurder?

Thuis opladen zonder laadpaal

Wie wel een oprit heeft of een garage, kan zijn of haar auto thuis opladen in het stopcontact van 230 V. Hier moet u rekenen op een 8 à 10 uur voor het gemiddelde model. Veel mensen doen dit dan ook ’s nachts, al kan u dan geen gebruik maken van uw zonnepanelen.

Heeft u uw auto al sneller nodig? Na 50% van de laadtijd is uw auto voor 80% opgeladen. U kan dus wanneer nodig wat korter laden.

Opladen aan een laadpaal

Wie toegang heeft tot een laadpaal, al dan niet thuis of in de straat, kan zijn auto opladen in 4 à 6 uur. Thuis een laadpaal installeren komt neer op zo’n 300 tot 1000 euro, afhankelijk van de fabrikant. Hou er wel rekening mee dat u het vermogen van uw elektrische aansluiting hiervoor zal moeten verhogen. 

Opladen op het werk

Bedrijven hebben de mogelijkheid om nog krachtigere aansluitingen te laten installeren voor hun wagenpark. Daarnaast zijn er meestal ook driefasige stopcontacten aanwezig, wat de laadtijd enorm verkort tot 1 uur en 15 minuten.

Snelladen aan een benzinestation

Benzinestations beschikken tegenwoordig over zeer krachtige laadpalen waarbij u in slechts een half uur tijd tot 80% kan opladen. Dit is handig voor onderweg, zodat u niet te lang hoeft te wachten. In de toekomst wordt verwacht dat we onze auto nog sneller zouden kunnen opladen aan dit soort laadpalen.

Ontdek ons aanbod elektrische voertuigen
 

Laat ons u helpen,
want hoewel er allerlei soorten voertuigen zijn om aan iedere mobiliteitsbehoefte te voldoen, is er maar één nodig om de uwe te maken.

U bent een*:

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.