Wat is de LEZ?

Voor wie er nog niet van op de hoogte is, leggen we het graag nog even uit. De LEZ of lage-emissiezone is een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen slechts onder bepaalde voorwaarden binnen mogen. Deze restricties worden opgelegd omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten. Rijdt u een LEZ binnen met een niet-toegelaten voertuig, dan krijgt u een boete.

De zone is te herkennen aan de speciale verkeersborden en de beperking geldt 7 dagen op 7, 24 uur per dag. Momenteel zijn er lage-emissiezones in Gent, Antwerpen en Brussel, voornamelijk in de binnenstad.

Er gelden wel uitzonderingen en u kan in bepaalde regio’s een dagpas kopen om toch binnen te mogen zonder een boete te krijgen.

Wat zijn de huidige beperkingen?

We overlopen voor u de huidige maatregelen in Antwerpen, Gent en Brussel. We hebben het hier enkel over personenwagens. Voor andere voertuigen gelden weer andere regelgevingen.

Gent

Wie met een dieselwagen Gent binnen wil, kan dit enkel met auto’s met een euronorm van 5 of 6. Bij alle andere euronormen heeft u een dagpas nodig, die u maximaal 8 keer per jaar kan verkrijgen.

Wie met een benzinewagen rijdt, heeft iets meer geluk. Hiervan mogen alle auto’s met euronorm 2 of hoger binnen.

Hier kan u ook tot 8 keer per jaar een dagpas aanvragen om toch de LEZ binnen te kunnen rijden. Check hier uw wagen om te weten of u Gent binnen mag of niet.

Antwerpen

Wie in Antwerpen woont, kan dezelfde regels volgen als in Gent. Ook hier geldt dat u momenteel enkel de LEZ binnen mag met een dieselwagen met euronorm 5 of 6 en een benzinewagen met euronorm 2 of hoger.

Twijfelt u of u binnen mag in Antwerpen? Doe dan zeker de online test om boetes te vermijden.
 

Brussel

In Brussel zijn momenteel de LEZ-normen nog iets soepeler. Hier kan u momenteel nog binnen met een dieselwagen met euronorm 4 of hoger en een benzinewagen van euronorm 2 of hoger. Let op: dit verandert in 2022 al. We gaan er hieronder verder op in. Wie toch in Brussel moet zijn met een niet-toegelaten wagen, kan een dagpas aanvragen.

Wat verandert er de komende jaren?

Er zijn ondertussen al veel verstrengingen goedgekeurd die de komende jaren zullen toegepast worden. We geven u een overzicht:

Antwerpen & Gent

  • In Antwerpen & Gent worden de voorwaarden nog strenger vanaf 2025 en 2027. Wie zich na 1 januari 2025 nog in één van de stadscentra moet begeven, kan dit enkel nog met een dieselwagen met euronorm 6 of benzinewagen met euronorm 3 of hoger.
  • In 2027 gaan ze nog verder. Er wordt dan een onderscheid gemaakt tussen soorten dieselwagens waarbij enkel nog euronorm 6d toegelaten wordt in de stad.
  • In 2028 volgt er ook een verstrenging voor benzinewagens. Deze zullen dan minstens euronorm 4 moeten hebben om het centrum in te kunnen zonder boete of dagpas.

Bekijk zeker de website van Stad Antwerpen of Stad Gent om verdere informatie te vinden.

Brussel

  • In Brussel zullen er al veranderingen worden doorgevoerd in 2022. Vanaf januari mag u niet meer de stad in met een dieselwagen met euronorm 4 of lager. Verder zal de stad dezelfde aanpassingen volgen als Antwerpen en Gent in 2025 en 2028.
  • Er liggen ook al plannen op tafel voor later. Zo zullen dieselwagens vanaf 2030 volledig verboden worden in de LEZ van Brussel en mogen er enkel nog benzinewagens binnen met euronorm 6d.
  • Vanaf 2035 zou het de bedoeling zijn om alle benzine- en hybride wagens te verbieden in Brussel. 
     

Het wordt er niet eenvoudiger op...

Weinig thema’s die de gemoederen zo kunnen verhitten vandaag als de lage-emissiezones. Hoe de LEZ verder zal evolueren, is moeilijk te voorspellen. Maar hoe milieuvriendelijker de wagen waarmee u rijdt, hoe beter voor het milieu én hoe minder belastingen u er op betaalt .

Zo bent u zeker dat u met de juiste auto naar huis gaat.

Informeer u goed over de technologie die bij uw rijgewoontes en -behoeften past, wij staan u hier graag met onze expertise, kennis en ervaring verder in bij.

Ontdek onze vestigingen        Beantwoord 5 vragen en ontdek de auto die echt bij je past.

Laat ons u helpen,
want hoewel er allerlei soorten voertuigen zijn om aan iedere mobiliteitsbehoefte te voldoen, is er maar één nodig om de uwe te maken.

U bent een*:

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.