De overnamepremie

Is het tijd voor een nieuwe wagen, maar zit u nog met uw oude auto? Dit is eigenlijk geen probleem. U kan namelijk de waarde van uw oude auto gebruiken voor de aankoop van een nieuwe. Dit heet een overnamepremie.

Hoeveel is uw auto nog waard en hoe pakt u dit het beste aan? We overlopen het even.

De waarde van uw auto

Het is moeilijk om een vaste waarde te plakken op uw huidige auto. De waarde kan namelijk verschillen van dag tot dag. Als er veel vraag is voor het soort auto dat u wil verkopen, zal u er een hogere prijs voor kunnen krijgen. Dit hangt samen met wat de koper ervoor wil bieden. Moet hij hem nog door kunnen verkopen, dan zal je er waarschijnlijk wat minder voor krijgen dan wanneer u hem verkoopt aan iemand die er zelf in zal rijden.

Wanneer u uw auto aan een dealer verkoopt waarbij u dan ook nog een nieuwe auto koopt, heeft u te maken met een inruilwaarde. Die is net wat anders dan de dagwaarde van de auto, wat vanzelfsprekend de waarde is die uw auto net die dag heeft in de huidige markt.

Dagwaarde berekenen

De dagwaarde kan u bekijken als een soort koers, maar helaas wel een koers die vaak alleen maar naar beneden gaat. Toch is het interessant om deze voor uzelf te berekenen zodat u een basis heeft om van te vertrekken bij de dealer waar u hem wil inruilen. 

Zelf een dagwaarde berekenen is bijna niet mogelijk. Er bestaan wel veel online tools die u hierbij kunnen helpen zoals de MyWay Car Quotation Tool én u kan zich baseren op andere auto’s die op tweedehands websites beschikbaar zijn zoals Autoscout.

Over het algemeen wordt bij het berekenen rekening gehouden met volgende factoren:

  • Merk, model en uitvoering
  • Leeftijd
  • Kilometerstand
  • Staat van onderhoud (ja, ook uw beschadigingen)
  • Aantal vorige eigenaren
  • Opties en accessoires

Zoekt u online een model dat op bovenstaande factoren overeenkomt met dat van u, dan kan u die tweedehandsprijs als richtprijs gebruiken. Uiteraard is dit altijd een indicatie.

Auto verkopen of inruilen?

Nu rest u natuurlijk nog de vraag of het beter is om uw auto zelf te verkopen of in te ruilen in een garage voor een overnamepremie. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.

Gaat u zelf uw auto verkopen, dan krijgt u er mogelijks op het eerste zicht een betere prijs voor dan bij een dealer. Maar het tweedehands verkopen van een auto duurt vaak erg lang en is een stressvol proces. Daarnaast komt er redelijk wat papierwerk kijken bij de verkoop en heeft de koper veel rechten die later mogelijks in uw nadeel kunnen werken. Bij de officiële verdeler is dit een stressloos proces & krijgt u er daarintegen meestal wel nog eens extra bonussen & overnamepremies bovenop.

Beste case scenario: ruil uw wagen in bij de aankoop van een nieuwe.

Daarom raden wij eigenlijk altijd aan om uw auto in te ruilen bij de aankoop van een nieuwe. U bent uw auto vrijwel direct 'kwijt' én krijgt een overnamepremie + nog andere kortingen op uw nieuwe aankoop. Benieuwd welke overnamepremie u nog kan krijgen voor uw auto? Spring gerust eens binnen in onze showroom!  

Ontdek onze vestigingen        Beantwoord 5 vragen en ontdek de auto die echt bij je past.

Laat ons u helpen,
want hoewel er allerlei soorten voertuigen zijn om aan iedere mobiliteitsbehoefte te voldoen, is er maar één nodig om de uwe te maken.

U bent een*:

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.