Is het nog interessant om een auto met verbrandingsmotor te kopen?

Het is dé vraag van tegenwoordig: is het nog interessant om een diesel- of benzinewagen aan te schaffen? Ook al zijn elektrische auto’s gemiddeld duurder dan een wagen met verbrandingsmotor, toch zijn ze op lange termijn voordeliger. Met allerlei verplichtingen en regels vanuit de overheid, wordt de keuze tussen elektrisch of niet ook zeer beperkt.

Benzinepomp

Hoe zit het met de prijs?

Testaankoop deed onlangs een grootschalige test waarbij ze de kosten vergeleken tussen elektrische auto’s en auto’s met een verbrandingsmotor. Ook wij namen even de proef op de som in 'wat u betaalt aan de pomp versus aan de stekker' en wat blijkt? Vanaf 2025, misschien zelfs als vroeger, is elektrisch rijden de voordeligste optie. 

Elektrische auto’s worden vaak afgedaan als duur, maar dan wordt er enkel gekeken naar de aankoopprijs. Om een goede vergelijking te maken, moet de TCO berekend worden of Total Cost of Ownership. Hierin zaten de volgende kosten: aankoopsom, taksen, belastingen, verzekeringen, onderhoudskosten, tank-/laadkosten en de herverkoopwaarde. Bent u een professional en wenst u de TCO van uw toekomstig wagenpark te berekenen? Dan kan onze fleetafdeling u hiermee helpen.

Het grootste voordeel bij elektrische wagens zijn de lage gebruikskosten. Deze wegen dus op tegen de hogere aankoopprijs. We verwachten dat de aankoopprijs trouwens nog wel zal dalen wanneer de vraag groter wordt. Uiteraard zijn ze fiscaal ook voordeliger door de vermindering in verkeersbelasting. 
 

Vergeet de LEZ niet

Wat we ook niet mogen vergeten, is dat de overheid het ons ook niet makkelijker maakt om te blijven rijden met een verbrandingsmotor. Niet alleen in de vorm van lage-emissiezones, maar vanaf 2030 mogen we enkel nog nieuwe elektrische auto’s aankopen.

In de LEZ mogen we vanaf 2030 niet meer binnen met dieselwagens en vanaf 2035 ook niet meer met auto’s op benzine of hybride versies,  meer hierover in 'Mag uw voertuig nog binnen de LEZ?'.

Dat wil gelukkig niet zeggen dat we met zijn allen moeten overschakelen op elektrisch. Buiten Antwerpen, Brussel en Gent kan u nog wel terecht met een auto op verbrandingsmotor en u mag ook gerust uw huidige auto 'oprijden'

Een investering voor later

Zijn auto’s op verbrandingsmotor dan helemaal afgeschreven?

Wat betreft dagelijks gebruik binnenkort toch wel. Zeker als u wil gaan en staan waar u wil en uw portemonnee wil sparen. 

Is er dan toch een lichtpuntje?

Als we allemaal overschakelen naar elektrisch, al dan niet zelfs zelfrijdend, dan zullen sportwagens met verbrandingsmotor wel interessant worden als oldtimer in de toekomst. Het kan dus interessant zijn om een van de laatste sportwagens op benzine of diesel te kopen als investering voor later. 

Heeft u meer informatie nodig over elektrische wagens of ons aanbod? Kom langs in een van onze showrooms of neem contact op.
 

Zo bent u zeker dat u met de juiste auto naar huis gaat.

Kom langs bij MIG Motors om meerdere wagens te bekijken en testen én uitgebreid advies te krijgen. Zo bent u zeker dat u met de juiste auto naar huis gaat. 

Ontdek onze vestigingen        Beantwoord 5 vragen en ontdek de auto die echt bij je past.

Laat ons u helpen,
want hoewel er allerlei soorten voertuigen zijn om aan iedere mobiliteitsbehoefte te voldoen, is er maar één nodig om de uwe te maken.

U bent een*:

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.