Welles-nietes

Elektrische auto's zijn de afgelopen jaren onderwerp geweest van debatten en discussies, waarbij veel mensen zich afvragen of ze duurder zijn dan brandstofauto's. Hoewel de prijs van een elektrische wagen normaal gesproken hoger is dan de aankoopprijs van brandstofauto's, is de tijd aangebroken dat elektrische voertuigen qua kosten gelijk beginnen te worden. Er zijn echter nog steeds mensen die sceptisch zijn over de evolutie die heeft plaatsgevonden in de wereld van mobiliteit en willen weten of elektrische auto's echt duurder zijn dan brandstofauto's? Dit is onze kijk erop!

Neem naast de aankoopprijs ook alle kosten mee

Zoals velen hebben opgemerkt, is het is niet alleen nodig om de aanschafkosten te berekenen, maar ook om de gehele economische levensduur te berekenen. Dit wordt ook ook wel de TCO of 'Total Cost Of Ownership' genoemd. Naast de aankoopprijs neem je dan ook alle kosten mee: vanaf het moment van aankoop tot het moment dat u erover beschikt. Bij een elektrische wagen hoeft u bijvoorbeeld niet eens na te denken over het onderhoud van olie of distributieriemen. De besparingen kunnen zo aanzienlijk zijn - niet alleen op de initiële kosten, maar ook op het onderhoud op lange termijn - dat veel mensen hun oudere wagen van de hand doen om een elektrische wagen in handen te kunnen krijgen.

Benzineprijs steeg naar hoogste niveau in jaren

Brandstof is een aanzienlijke kostenpost voor de meeste mensen die met een diesel of benzine rijden. Maar: elektrische auto's zijn ongeveer drie keer efficiënter dan auto's op benzine, wat betekent dat, hoewel ze in eerste instantie duurder zijn om te kopen, u uiteindelijk geld bespaart op brandstofkosten. Dit is de reden waarom veel experts denken dat het niet lang zal duren voordat EV's minder gaan kosten dan reguliere voertuigen in termen van totale eigendomskosten.

Wat betaal je aan de pomp versus aan de stekker?

Toch beweren sommige critici dat de elektriciteitsprijzen verder moeten dalen om de prijzen van EV's echt in de buurt te brengen. Maar is dat wel juist? We rekenden het even voor u uit, met het verschil is dat we het bij een elektrische wagen niet meer hebben over 'liters per honderd kilometer' (l/100km), maar over 'kilowattuur per honderd kilometer' (kWh/100km).

Meten is weten

  • Het gemiddelde energieverbuik van de Skoda Enyaq iV 80 is ongeveer 18,3 kWh/100km. 
    • 18.3 KwH/100km x gemiddelde elektriciteitskost van 34,48 c€/kWh = € 6,30984/100km
  • Het gemiddelde benzineverbruik van de Skoda Kodiaq 1,5 TSI 150 pk benzine is ongeveer 7.25l/100km. 
    • 7.25 l/100km x gemiddelde benzineprijs van 1,479/l  = € 10,722/100km

We kunnnen stellen dat de 100% elektrische Enyaq een brandstofverbruik van ongeveer 2.1 l/100km bij een traditionele benzineauto zou hebben. Algemeen gesteld kunnen we voor een bestuurder die ongeveer 15 000 km/jaar aflegd onderstaande berekening gaan maken:

  Benzinewagen Dieselwagen Elekrische wagen
Gemiddeld verbruik: 7 liter/100 km 5 liter/100 km 20 kWh / 100 km
Gemiddelde prijs: € 1,50 per liter € 1.70 per liter € 0,35 per kWh
Totale kost 1575 euro 1275 euro 1050 euro

Maar waar het om gaat...

Het totale energieverbruik (voor zowel benzine, diesel als elektrisch) kan sterk variëren, afhankelijk van hoe ver en vaak u met uw voertuig reist én in welke weersomstandigheden. Hoewel er initieël lagere kosten zijn bij een elektrische wagen, niet alleen omdat u niet meer hoeft te betalen voor benzine of diesel (en die prijzen stijgen alleen maar), maar ook de lagere onderhoudskosten (geen oliewissels, nieuwe bougies of o.a. Adblue, is er een duidelijk financieel voordeel aan het kopen van een elektrische wagen.

Natuurlijk zal het enkele jaren duren voordat de prijzen van elektrische voertuigen voldoende dalen om hun nieuwkost op één lijn te brengen met die van voertuigen op brandstof. Waar het op neerkomt is dat men meer betaalt voor de nieuwprijs & minder voor het onderhoud & verbruikskost.

Zo bent u zeker dat u met de juiste auto naar huis gaat.

Kom langs bij MIG Motors om meerdere wagens te bekijken en testen én uitgebreid advies te krijgen. Zo bent u zeker dat u met de juiste auto naar huis gaat. 

Ontdek onze vestigingen        Beantwoord 5 vragen en ontdek de auto die echt bij je past.

Laat ons u helpen,
want hoewel er allerlei soorten voertuigen zijn om aan iedere mobiliteitsbehoefte te voldoen, is er maar één nodig om de uwe te maken.

U bent een*:

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.