Fiscaal voordeel voor elektrische auto’s

De Vlaamse Regering introduceert een gloednieuwe premie voor de aankoop van volledig elektrische wagens en wagens met brandstofcellen. Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor vzw's en aanbieders van deelmobiliteit. De premies variëren en worden verstrekt vanaf het jaar 2024. Afhankelijk van het jaar van aanmelding kunnen particulieren, kleine en middelgrote ondernemingen tot wel 5000 euro ontvangen bij aankoop van een nieuw elektrisch voertuig in 2024!

Audi e-tron opladen elektrisch rijden MIG Motors

Als particulier

Als particulier kan u naast de verminderde brandstof- en onderhoudskosten ook genieten van andere fiscale voordelen. Zo wordt u in het Vlaams Gewest volledig vrijgesteld van BIV (belasting op inverkeerstelling) bij de aankoop en betaalt u geen verkeersbelasting

Heeft u een bedrijfswagen die u ook privé gebruikt? Dan verlagen uw VAA-kosten (voordeel alle aard). Als laatste kan u ook in sommige steden of gemeenten subsidies krijgen voor het kopen of leasen van een elektrische wagen.
 

Als zelfstandige

Bent u zelfstandige of heeft u een vennootschap? Dan is de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar. Zelfs de elektriciteit die u gebruikt voor het opladen van de voertuigen kan u volledig inbrengen.

Fiscaal voordeel voor hybride auto’s

Vroeger was er nog een groter fiscaal voordeel te halen uit hybride wagens. Sinds 2021 valt dit grotendeels weg, niet alleen voor particulieren, maar binnenkort ook voor zelfstandigen. Brandstofkosten zijn vanaf juni 2023 slechts gedeeltelijk aftrekbaar voor plugin-hybrides en ook de CO2-bijdrage verhoogt aanzienlijk. Maak daarom tijdig de juiste beslissingen om van het maximum fiscale voordeel te genieten.

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Contacteer dan onze fleetafdeling of bekijk onze handige onepager met alle info.

Lees meer over fiscaliteit

Belastingvermindering bij installatie van een laadstation

Als particulier

 • Wie als particulier tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kiest voor een aankoop en plaatsing van een laadstation thuis, dit geldt zowel eigenaars als huurders, zal kunnen rekenen op een belastingvermindering op de investering. De vermindering zal stelselmatig in de tijd worden afgebouwd.
 • Wie deze investering doet tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 zal kunnen rekenen op een belastingvermindering van 45%. Dit tarief daalt tot 30% in 2023 en tot 15% in 2024.
  Het bedrag waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend en waarop ze wordt berekend, is beperkt tot 1.500 euro per laadpaal en per belastingplichtige.
 • Het laadstation moet
  • in of in de onmiddellijke nabijheid van uw woning geplaatst worden
  • een intelligent laadstation zijn: de laadtijd en het laadvermogen moeten door een energiebeheerssysteem gestuurd kunnen worden
  • enkel groene stroom gebruiken
  • goedgekeurd zijn door een erkend keuringsorganisme.

Als onderneming

 • Ondernemingen die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 investeren in een publiek toegankelijk laadstation kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek. De vermindering zal stelselmatig in de tijd worden afgebouwd.
 • Deze laadinfrastructuur moet vrij toegankelijk zijn. Dit ofwel binnen of buiten de normale openingstijden.
 • Voor investeringen tussen 1 september 2021 en 31 december 2022 geldt een aftrekpercentage van 200%.
 • Voor investeringen tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024 geldt een aftrekpercentage van 150%.

Bron: https://www.vlaanderen.be/fiscaal-voordeel-voor-plaatsing-van-laadstation

MIG Motors Wetteren

Als particulier

De mooie voorwaarden voor de BIV en verkeersbelasting die we vermelden hierboven bij elektrische wagens, gelden helaas niet meer op hybride auto’s. Er is momenteel één rekensleutel voor alle auto’s met verbrandingsmotor op basis van de uitstoot. U zal dus bij het inschrijven van een plug-in of mild hybride wagen wel een BIV betalen en ook verkeersbelasting.

Wel is het zo dat u slechts een minimum aan belasting betaalt omdat u veel minder uitstoot dan met een klassieke diesel of benzine wagen.
 

Als zelfstandige

Voor zelfstandigen geldt er sinds 2018 een nieuwe regel. Plug-in hybride auto’s blijven 100% fiscaal aftrekbaar, zolang ze voldoen aan verschillende regels. Zo moeten ze bijvoorbeeld minder dan 50g/km CO2 uitstoten op de gecombineerde cyclus en een verhouding van ten minste 0,5 kWh/100 kg tussen de batterijcapaciteit en het voertuiggewicht voorleggen.

Helaas wordt tegen 2026 een plug-in hybride auto beschouwd als een auto met verbrandingsmotor (wat nu trouwens al het geval is voor milde hybride wagens). Dit betekent dat de aftrekbaarheid vanaf 2023 zal dalen.

Laat u adviseren

Bent u helemaal ondersteboven van al deze getallen en gegevens?
Vraag ons gerust advies over de aankoop van uw nieuwe wagen, zowel als particulier als wanneer u zelfstandige bent.

Ontdek onze vestigingen        Contacteer onze fleet