Fiscaal voordeel voor elektrische auto’s

In 2016 kwam er de zero-emissiepremie in Vlaanderen om de aankoop van 100% elektrische wagens te stimuleren. Helaas is deze sinds januari 2020 afgeschaft, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer voordelig is om een elektrische wagen te kopen voor zowel particlieren als zelfstandigen:

Audi e-tron opladen elektrisch rijden MIG Motors

Als particulier

Als particulier kan u naast de verminderde brandstof- en onderhoudskosten ook genieten van andere fiscale voordelen. Zo wordt u in het Vlaams Gewest volledig vrijgesteld van BIV (belasting op inverkeerstelling) bij de aankoop en betaalt u geen verkeersbelasting

Heeft u een bedrijfswagen die u ook privé gebruikt? Dan verlagen uw VAA-kosten (voordeel alle aard). Als laatste kan u ook in sommige steden of gemeenten subsidies krijgen voor het kopen of leasen van een elektrische wagen.
 

Als zelfstandige

Bent u zelfstandige of heeft u een vennootschap? Dan is de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar. Zelfs de elektriciteit die u gebruikt voor het opladen van de voertuigen kan u volledig inbrengen.

Fiscaal voordeel voor hybride auto’s

Vroeger was er nog een groter fiscaal voordeel te halen uit hybride wagens. Sinds 2021 valt dit grotendeels weg, niet alleen voor particulieren, maar binnenkort ook voor zelfstandigen:

Als particulier

De mooie voorwaarden voor de BIV en verkeersbelasting die we vermelden hierboven bij elektrische wagens, gelden helaas niet meer op hybride auto’s. Er is momenteel één rekensleutel voor alle auto’s met verbrandingsmotor op basis van de uitstoot. U zal dus bij het inschrijven van een plug-in of mild hybride wagen wel een BIV betalen en ook verkeersbelasting.

Wel is het zo dat u slechts een minimum aan belasting betaalt omdat u veel minder uitstoot dan met een klassieke diesel of benzine wagen.
 

Als zelfstandige

Voor zelfstandigen geldt er sinds 2018 een nieuwe regel. Plug-in hybride auto’s blijven 100% fiscaal aftrekbaar, zolang ze voldoen aan verschillende regels. Zo moeten ze bijvoorbeeld minder dan 50g/km CO2 uitstoten op de gecombineerde cyclus en een verhouding van ten minste 0,5 kWh/100 kg tussen de batterijcapaciteit en het voertuiggewicht voorleggen.

Helaas wordt tegen 2026 een plug-in hybride auto beschouwd als een auto met verbrandingsmotor (wat nu trouwens al het geval is voor milde hybride wagens). Dit betekent dat de aftrekbaarheid vanaf 2023 zal dalen.

Laat u adviseren

Bent u helemaal ondersteboven van al deze getallen en gegevens?
Vraag ons gerust advies over de aankoop van uw nieuwe wagen, zowel als particulier als wanneer u zelfstandige bent.

Ontdek onze vestigingen        Beantwoord 5 vragen en ontdek de auto die echt bij je past.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.

Bent u van plan om een nieuwe wagen te kopen?

Spannend proces! We helpen u bij het plannen om het meeste uit uw geld te halen en uw inruilwaarde hoog te houden.