Politiezone Gent test nieuwe concept car op Volkswagen ID.4

Vanaf vandaag telt de vloot van Politiezone Gent twee gloednieuwe Volkswagens ID.4 Pro Performance die zullen worden ingezet bij de interventie- en noodafhandeling van 112-oproepen (CAD-werking: Computer Aided Dispatching). Een conceptuele première, want hoewel de Gentse politie nu al elektrische voertuigen in haar vloot heeft, worden die tot nog toe enkel en alleen ingezet bij tweedelijnsopdrachten zoals in de wijkwerking en bij gewone dienstverplaatsingen.

Eén voertuig full operationeel uitgerust en één voertuig anoniem

Omdat voertuigen die worden ingezet  voor eerstelijnsopdrachten eigenlijk 24 op 24 worden gebruikt tijdens opeenvolgende diensten, ligt de keuze voor een emissievrij voertuig hier niet altijd voor de hand. Met deze “proof of concept” wil Politiezone Gent hier verandering in brengen. Op basis van de ruime actieradius, de snellaadcapaciteit en de praktische aspecten van de ID.4, zoals voldoende binnenruimte en een grote koffer, heeft de Gentse politie een nieuw concept van een elektrisch interventievoertuig ontwikkeld dat vanaf de maand mei uitvoerig zal worden getest.

Concreet gaat het om twee Volkswagens ID.4 Pro Performance (150 kW, 77 kWh), waarvan één voertuig full operationeel uitgerust en één anoniem uitgerust.

Volkswagen ID.4 MIG Motors elektrische politiewagens

“Bij de ontwikkeling van het signalisatiepakket voor deze voertuigen zijn we samen met de Gentse politie op zoek gegaan naar de balans tussen gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en aerodynamica zodoende een optimale prestatie van het voertuig te waarborgen, dit zonder aan omnidirectionele zichtbaarheid in te leveren

Bert De Smedt, Public Affairs Manager - Rauwers nv
Volkswagen ID.4 politiewagen

“Het plaatsen van de signalisatie binnenin het voertuig in plaats van een lichtbalk op het dak heeft een positieve invloed op de luchtweerstandscoëfficiënt. Door de signalisatie in het voertuig aan te brengen, wordt de door de constructeur uitgekiemde aerodynamica van het voertuig behouden, wat resulteert in een efficiënt gebruik van de beschikbare energie van het voertuig. Maximale zichtbaarheid, herkenbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en duurzaamheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor deze twee concept cars waarop onder geen beding mag worden ingeleverd.”, verduidelijkt Brent Hoste, Afdelingshoofd Voertuigen Politiezone Gent.

Lees meer over de Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4 police car

“Politiezone Gent staat in de eerste plaats voor veiligheid, maar wil als organisatie en volledig in de lijn van de duurzaamheidspolicy van de stad Gent een extra bijdrage leveren aan het duurzaamheidsverhaal. De ontwikkelingen in de markt zorgen er momenteel voor dat we ons nu moeten voorbereiden op de toekomst.

Voor een zone als Gent betekent dat volop testen met voertuigen met een alternatieve en emissievrije aandrijving en kijken wat dit in de praktijk betekent. Elektrificatie is momenteel essentieel voor het realiseren van duurzame mobiliteit, en de politie moet natuurlijk ook deel uitmaken van deze transitie. Herbekijken wat een politiewagen moet kunnen in verschillende situaties is dan ook een noodzaak.”, gaat Bart Schoenmaekers, Diensthoofd Financiën en Middelen van de Gentse Politie, verder. “Politiezone Gent speelt hiermee in op maatschappelijke en technologische veranderingen met oog voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie.”

Volkswagen ID.4 anonieme politiewagen

Public Affairs & Mobility Manager voor Mobility Solutions by D’Ieteren, Ann Ceuppens, blikt enthousiast vooruit op deze samenwerking met Politiezone Gent: “Deze ID.4 concept cars zijn niet de eerste Volkswagens in de Gentse politievloot en ook niet hun eerste elektrische dienstvoertuigen, maar het zijn wel unieke interventievoertuigen geworden die de vergroening en duurzaamheid van het voertuigenpark van de Gentse politie ondersteunen. De firma Rauwers leverde voor deze voertuigen een innovatief en duurzaam concept van prioritaire signalisatie met de nieuwste generatie LED-componenten die door de firma Autographe vakkundig werd ingebouwd in beide concept cars. De zogenaamde “Battenburg”-striping voor het elektrisch voertuig in zijn full politionele vorm werd aangebracht door de firma Zenith Graphics. Het eindresultaat is een futureproofed, elektrisch en duurzaam politievoertuig. Voor ons is het alvast veelbetekenend dat de Volkswagen ID.4 voldoet aan het uitgebreide eisenpakket dat wordt gesteld aan politionele dienstvoertuigen die operationeel zijn in een zogeheten continudienst.”

Volkswagen ID.4 elektrische politiewagen MIG Motors

Vragen over de Volkswagen ID.4?

Ik ben geïnteresseerd in een*

Wist u dat u ook zelf uw showroombezoek of videocall kan inplannen?

MIG Motors Aalter Volkswagen

Watermolenstraat 1, 9880 Aalter

MIG Motors Eke Volkswagen

Begoniastraat 12, 9810 Nazareth

MIG Motors Gent Noord Volkswagen

Zeeschipstraat 137, 9000 Gent

MIG Motors Lievegem Volkswagen

Kruisstraat 10, 9930 Lievegem
Enkel onderhoud en services

MIG Motors Wetteren Volkswagen

Nieuwe Brug 2a, 9230 Wetteren